Prirodno VS Sintetsko

Vrijeme čitanja: 3 minute


Vrijednost godišnjeg globalnog tržišta konoplje prošle je godine procijenjeno na 4,13 milijardi dolara, s predviđenim rastom od oko 30% u narednih 8 godina. Veliki ulagači čvrsto vjeruju da će biosintetska proizvodnja kanabinoida biti budućnost prehrambene, kozmetičke i farmaceutske industrije. Kao primjer, investicijska tvrtka Davida Beckhama, poznatog nogometaša, drži 5% dionica jednog britanskog proizvođača biosintetskih kozmetičkih proizvoda s CBG kanabinoidom.

Biosintetska proizvodnja čistih, izoliranih kanabinoida podrazumijeva uzgoj u laboratoriju genetski modificiranih gljivica, kvasca i bakterija koje kao nusprodukt svog metabolizma izlučuju čiste kanabinoide. Takvi kanabinoidi na tržištu se nazivaju „precizno fermentirani kanabinoidi“. Oni se se dalje mogu kombinirati i miješati s terpenima i flavonoidima u svrhu stavljanja na tržište proizvoda s različitim učincima – povećanje ili suzbijanje apetita, budnosti, smirenosti, energije, itd. 

Biosintetska proizvodnja kanabinoida ima prednost nad prirodnim uzgojem u konzistenciji rezultata proizvodnog procesa. Kvaliteta i djelotvornost proizvoda iz prirodnog uzgoju varira ovisno o vremenskim i drugim uvjetima, što ne odgovara načelima standardizacije proizvoda na tržištu EU. Biosintetsku prozvodnju lakše je kontrolirati i nadzirati, što olakšava zakonsku regulaciju i može dovesti do favoriziranja takve vrste proizvodnje. A zbog nekonzistentnosti zakonodavstva članica EU prisutan je i velik broj prevaranata, smutljivaca i oportunista koji zlorabe ovakvu situaciju za brzu zaradu i lov u mutnom.

U svemu tome, nadam se da će oni što donose zakone ostati otvorenog uma i ostaviti prostor na tržištu za tradicionalne uzgajivače koji na tržište stavljaju svoje jedinstvene proizvode, kao recimo proizvođači vina.

Dobrobit konoplje za zdravlje ljudi je neporeciva, tisuće raznih istraživanja potvrđuju terapeutsku učinkovitost, osobito ako se radi o proizvodima od konoplje punog spektra sa sinergijskim djelovanjem, tzv. „entourage effect“, stoga poštujmo i prihvatimo cjelovitost ove kompleksne biljke koja oduvijek raste slobodno u prirodi. Tradicionalni kultivari i manji proizvođači vode brigu o čistoći proizvoda. Većina njih osobno su uključeni u sve dijelove proizvodnje te žele kvalitetom privući i zadržati kupce. Blue Hemp Farm zato želi kupcu osigurati prirodan, kvalitetan, siguran i zdrav proizvod. Nama je važno da je bez kemijanja. 


Comments

Leave a Reply